miércoles, 1 de junio de 2011

Wikileaks

Wikileaks és una pàgina web que es dedica, a treure a la llum filtracions de secrets d'interès públic. Funciona amb la col·laboració de qualsevol que tingui interès a contribuir, de la mateixa manera que l'enciclopèdia en línia Wikipedia. WikiLeaks significa "filtracions ràpides", un nom inspirat per Wikipedia, però sense tenir res que veure amb ella.
La web va néixer l'any 2006 definint-se com un servei públic amb l’objectiu de protegir als informants, periodistes i activistes que vulguin publicar material sensible. Es finança amb donacions independents. Per evitar el tancament, el lloc al que es puja la informació està allotjat en servidors repartits per diferents països. En quatre anys ha aconseguit ser un referent periodístic gràcies a la publicació de secrets oficials i informació sensible.
A la seva web hi ha el següent missatge: "Wikileaks acceptarà material restringit o censurat, de significat polític, ètic, diplomàtic o històric. No acceptem rumors, opinions, un altre tipus de relats de primera mà o materials que estiguin disponibles al públic en altres llocs preservant en tot moment l’anonimat de la font de la que procedeixen."
Aquest portal s'ha convertit en l'assot dels poderosos, no importa que siguin governs, bancs o multinacionals. Els seus fundadors són periodistes, dissidents xinesos, hackers i programadors informàtics. La cara d’aquesta organització és l’australià Julian Assange, su actual director. El servidor principal del site está allotjat en Suècia i la seva organització es opaca i se sap molt poc de ella.
En aquesta web s’han filtrat més de 300.000 informes i comunicacions entre el Departament de Estat dels EEUU i les seves ambaixades de tot el món. També s’ha publicat documentació sobre processos a la presó de Guantánamo; correus electrònics de la Unitat d'Investigació Climàtica; així com un vídeo secret del 2007 que mostra l'atac d'un helicòpter nord-americà al Iraq en el qual es va matar a desenes de civils, incloent a dos periodistes desarmats.
Wikileaks ha passat per tres fases des de la seva fundació al 2006. En la seva primera fase, durant la qual va llançar diversos substancials tresors de documents relacionats amb Kenya en el 2008, Wikileaks va operar bàsicament com un model estàndard de wiki: els lectors podien publicar i editar materials de forma activa, i tenien opinió sobre els tipus de materials que eren acceptats i com aquests materials eren examinats. Els documents alliberats en aquesta primera fase van ser pujats directament: Wikileaks no va fer molt treball de redacció.
La segona fase de Wikileaks s'exemplifica amb el llançament del vídeo Collateral Murder a l'abril del 2010. El vídeo va ser una declaració política àmpliament pensada, produïda i estructurada. El seu objectiu era no solament informar, sinó il·lustrar un punt de vista polític.
La tercera fase és la de llançament dels cables diplomàtics: Wikileaks treballa en estreta col·laboració amb un selecte grup d'organitzacions de notícies per analitzar, redactar i alliberar els cables d'una manera planificada, en comptes de llançar-los en Internet o utilitzar-los per il·lustrar un punt de vista polític singular
És la capacitat de generar titulars i convèncer de la seva bona reputació el que porta a molts a confiar en Wikileaks, que en el 2009 va obtenir el Premi de Nous Mitjans d'Amnistia Internacional. Però Wikileaks corre el risc de ser usat de manera abusiva, encara que els seus directors tenen contactes i la capacitat per calibrar les històries que els arriben.

No hay comentarios:

Publicar un comentario